Alternatief LOGO-verklaring bekend

In eerdere nieuwsberichten lieten we weten dat programmapartijen hebben gewerkt aan een alternatief voor de LOGO-verklaring. Dit was nodig omdat de organisatie achter de LOGO-verklaring (vLOGO) geen aanvragen meer behandelt van professionals die de verklaring enkel voor het zorgprestatiemodel willen gebruiken. De vervangende procedure voor WO-psychologen en WO-orthopedagogen om aan te tonen dat zij aan de eisen voldoen, is nu bekend.

Meerdere mogelijkheden

De inhoudelijke voorwaarden zijn hetzelfde als bij de LOGO-verklaring, alleen de manier waarop dit wordt aangetoond is nu veranderd. WO-psychologen en WO-orthopedagogen met de juiste vooropleiding kunnen op verschillende manieren aantonen dat ze aan de voorwaarden voldoen. Dit zijn:

  • Met een geldige LOGO-verklaring, of
  • Door de opleiding te volgen tot GZ-psycholoog, Psychotherapeut of Orthopedagoog-generalist, of
  • Met een door de universiteit ondertekende ‘verklaring vooropleidingseisen’ en een NIP basisaantekening psychodiagnostiek (BAPD) / NVO basisaantekening diagnostiek / ondertekende ‘verklaring diagnostiek’, of
  • Met een door de werkgever ondertekende Bestuursverklaring Inzetbaarheid Zorgprestatiemodel (BIZ) op basis van ‘Ervaring’ of ‘Opleiding’, of
  • (Alleen voor WO-orthopedagogen:) met een inschrijving in het NVO-register als Basis-orthopedagoog met een NVO basisaantekening diagnostiek

Nieuw is dat voortaan ook (ruime) werkervaring kan meetellen. Een BIZ mag namelijk ook worden afgegeven op basis van minimaal 15 jaar werkervaring in de ggz of fz.

Al deze mogelijkheden zijn uitgewerkt in de geüpdatete lijst met overige beroepen. De nieuwe omschrijvingen van de beroepen WO-psycholoog en WO-orthopedagoog zijn bepalend. Dit nieuwsbericht is daar een samenvatting van.

Meer tijd om te voldoen

Omdat het een paar maanden niet mogelijk is geweest om een LOGO-verklaring aan te vragen, is de deadline voor het voldoen aan de voorwaarden verschoven van 1 juli 2023 naar 1 januari 2024. WO-psychologen en WO-orthopedagogen hebben nu langer de tijd om te zorgen dat ze aan alle voorwaarden voldoen.

Documenten

De werkgever bewaart de vereiste documenten (zoals de verklaring vooropleidingseisen, de verklaring/basisaantekening diagnostiek en/of de BIZ) in zijn administratie en stelt die op verzoek van een zorgverzekeraar of een toezichthouder beschikbaar.

De programmapartijen hebben de volgende formats opgesteld: