In 2022 gaan de ggz en fz over op het zorgprestatiemodel. Dat is het advies van de NZa.

Wat is het zorgprestatiemodel?

Het zorgprestatiemodel is een model voor prestatiebekostiging. De ‘prestaties’ bepalen welke vergoeding een zorgaanbieder krijgt voor geestelijke gezondheidszorg of forensische zorg. Een prestatie is in het nieuwe model bijvoorbeeld een consult. Of een overnachting in de kliniek. Het model gaat de dbc’s, dbbc’s en zzp’s die nu worden gebruikt vervangen.

Wat zijn de voordelen?

Het zorgprestatiemodel biedt straks veel voordelen ten opzichte van de bekostiging die nu geldt. Het belangrijkste kenmerk is eenvoud. De prestaties op de rekening worden duidelijk herkenbaar. Ze zijn dan makkelijker te controleren voor patiënt en zorgverzekeraar. Maar eenvoud is niet de enige goede eigenschap van het zorgprestatiemodel. Als het zorgprestatiemodel klaar is, moet het aan 10 goede eigenschappen voldoen. Naast eenvoud zijn dat bijvoorbeeld ook: minder administratie, en meer ruimte voor innovatie. We noemen die 10 goede eigenschappen ontwerpcriteria.

Waar vindt u meer informatie over het zorgprestatiemodel?

Meer informatie over wat het zorgprestatiemodel inhoudt vindt u op deze website. Het programma werkt aan het zorgprestatiemodel. De resultaten worden gepubliceerd op deze website. Deze resultaten en andere belangrijke documenten vindt u bij Downloads. Als u zich inschrijft voor de nieuwbrief houden wij u op de hoogte van nieuwe informatie.

Wat gaat het zorgprestatiemodel voor u betekenen?

De invoering van het zorgprestatiemodel zal voor iedereen andere gevolgen hebben. Maar elke zorgaanbieder in ggz en fz krijgt ermee te maken. En elke zorgverzekeraar ook. In 2022 gaat het declareren van zorg op een andere manier. Zorg dat u de ontwikkelingen volgt!