Vanaf 1 januari 2022 is het zorgprestatiemodel de nieuwe bekostiging voor ggz en fz

Wat is het zorgprestatiemodel?

Het zorgprestatiemodel is een model voor prestatiebekostiging. De ‘prestaties’ bepalen welke vergoeding een zorgaanbieder krijgt voor geestelijke gezondheidszorg of forensische zorg. Een prestatie is in het nieuwe model bijvoorbeeld een consult. Of een overnachting in de kliniek. Het model heeft de dbc’s, dbbc’s en zzp’s vervangen.

Wat zijn de voordelen?

Het zorgprestatiemodel biedt veel voordelen ten opzichte van de oude bekostiging. Het belangrijkste kenmerk is eenvoud. De prestaties op de rekening worden duidelijk herkenbaar. Ze zijn dan makkelijker te controleren voor patiënt en zorgverzekeraar. Maar eenvoud is niet de enige goede eigenschap van het zorgprestatiemodel. Er zijn 10 goede eigenschappen waar het zorgprestatiemodel aan moet voldoen. Naast eenvoud zijn dat bijvoorbeeld ook: minder administratie en meer ruimte voor innovatie. We noemen die 10 goede eigenschappen de ontwerpcriteria.

Wat betekent het zorgprestatiemodel voor u?

De invoering van het zorgprestatiemodel heeft voor iedereen andere gevolgen. Maar elke zorgaanbieder in ggz en fz heeft ermee te maken. En elke zorgverzekeraar ook. In 2022 gaat het declareren van zorg op een andere manier.

Waar vindt u meer informatie over het zorgprestatiemodel?

Meer informatie over het zorgprestatiemodel vindt u op deze website. Het programma werkt aan het zorgprestatiemodel. De resultaten en andere belangrijke documenten vindt u bij Downloads. Als u zich inschrijft voor de nieuwbrief houden wij u op de hoogte van nieuwe informatie.